Aracınızın Şasi Numarasını Biliyor Musunuz?
Araçlarında aynı insanların olduğu gibi bir kimlikleri var. Ve bu kimlikleri birbirinden ayıran aynı TC Kimlik Numarası gibi bir numaraya sahip. Özel olarak verilen bu kimlik ve numara şasi numarası olarak adlandırılmış. Bu numara sayesinde aracınıza yönelik birçok merak edilen sorunun cevabına ulaşabilmek mümkün oluyor. İnsanlar araçlarına çok ilgili olsalar da, araçlarını çok iyi tanıdıklarını düşünseler de çoğu zaman bu numarayı bilmez ve not etmezler. Ancak bu numara ile birçok işlerini zahmetsizce gerçekleştirebilirler.
Her araca ayrı olarak tanımlanmış bu özel numara, hasar durumundan, kasko işlemlerine ve hatta yedek parça konusuna kadar çok geniş bir yelpazede size yardımcı olabilir.
Avantajlı Fiyatlar ile Atlas Mutuel Kasko Sigortası Hakkında Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Buraya Tıklayın...
Peki Nedir Bu Şasi Numarası?
1954 yılı başlarında otomobil piyasasında kullanılmaya başlanılan şasi numarası, 1981 yılına kadar herhangi bir standarda bağlı olmadan her marka için farklı bir standart üzerine konumlandırılıyordu.
Ancak 1981 yılından sonra bu numaranın 17 karakterden oluşması herkes için bir standart olarak kabul edildi ve uygulamaya konuldu.
Eski ve yeni trafikte olan tüm araçlarda bulunması ve okunabilir olması zorunlu olan bu 17 haneli numara sayesinde aracınızın nerede ve kaç yılında üretildiği bilgisine de ulaşmanız mümkün kılınıyor. Bu 17 karakter içerisinde harflere de yer verilirken sadece o” harfi, “i” ve “q” harfleri yer almaz. Bunun sebebi olarak ise bu harflerin 0 ve 1 rakamlarına yazım olarak benzemeleri ve karışıklığa sebep olabilecekleri gösterilir.
Aslında bu 17 numara bize aracımıza dair bilgiler sunmaktadır. Dizilime göre ilk karakter aracın üretildiği ülkeyi göstermektedir. İkinci ve üçüncü sırada yer alan karakterler ise aracın üreten firmayı temsil etmektedir. Dördüncü karakterden sekizinci karaktere kadar ise sırasıyla aracın markası ve motor hacmi belirtilir. Dokuzuncu karakter bir güvenlik numarasıdır. Onuncu karakter aracın model yılını simgeler. On birinci karakterden ise aracın üretildiği fabrika anlaşılır. Geriye kalan 6 karakter ise aracımızın seri numarasıdır.
Aracımızın Şasi Numarasını Nasıl Öğrenebiliriz?
Genelde şoför tarafında bulunan camın sol alt köşesinde ve/veya yine şoför kapısının iç kısmında plaka veya etiket şeklinde yer alır. Bunlar haricinde ise şasi numarasını öğrenmek için aracımızın ruhsatına, kullanma kılavuzuna, trafik sigortası üzerine, servis ve bakım kağıtlarına, yine servis kayıtlarına ve trafik ceza makbuzlarına bakarak ulaşabilmemiz mümkündür.
Bunların haricinde bazı modellerde kaput altında ve motor üstünde, plakalık kısmında, bagaj altında veya teker boşluklarında yer alabilir şasi numarası.
Hırsızlık durumu kimlik tespiti, trafik sigortası, kasko, yedek parça temini gibi konularda özellikle sıkça kullanılan şasi numarasını mutlaka bir yere not etmenizi öneririz.